RSS Facebook

Článek 

Den architektury sklidil úspěch

15. 10. 2013 | autor: tisková zpráva DA, Litoměřice|||Leitmeritz

Již třetí ročník celorepublikového festivalu Den architektury zaznamenal rekordní návštěvnost a živý zájem o současnou architekturu mezi nejširším publikem. Festival proběhl u příležitosti Světového dne architektury, který letos připadl na pondělí 7. října.

Pořadatelé zařadili do letošního programu Dne architektury více než osm desítek akcí v padesáti osmi městech. Podle odhadů dorazilo celkem téměř čtyři tisíce lidí. Účastníci napříč generacemi - od studentů, rodičů s dětmi až po seniory - ocenili zejména autentický přístup průvodců – z velké části architektů mladé a střední generace.

Pozitivní ohlasy však sklidily i dvanáctileté průvodkyně v Černošicích, které představily architekturu očima dětí.
Marcela Steinbachová, architektka a zakladatelka o.s. Kruh o letošním ročníku říká: „Mám radost, že se architektura konečně dostává do širšího společenského povědomí. Zdá se, že se veřejnost stává rovnoprávnými účastníky diskuse o tvorbě veřejného prostoru a že kvalitní architektura je cílem nás všech. Mimořádná účast procházek Dne architektury tento fakt potvrzuje. Doufáme, že i naše akce přispěje ke kvalitnějšímu zadávání veřejných zakázek nejen s ohledem na nejnižší cenu, ale převážně na nejvyšší kvalitu. Neb v prostředí obklopeném architekturou vyrůstáme a žijeme my všichni.“

Mimo akce v České republice proběhla procházka ve slovenských trenčianských Teplicích a Piešťanech a prohlídka budovy českého velvyslanectví v Londýně v rámci populární akce Open House Festival. Budovu architekta Jana Bočana v Kensington Palace Gardens navštívilo u této příležitosti 1200 lidí.

V neděli 6. října proběhl Den architektury i v Litoměřicích, kde se organizace komentované procházky ujali mladí architekti a studenti z platformy Litoměřice-Leitmeritz.net. Navázali tak na předchozí úspěšný ročník. Tentokrát provedli téměř 80 účastníků vilovou čtvrtí pod Mostnou horou a poukázali na urbanistické souvislosti začátku 20. století, kdy tato zástavba severně od Jiráskových sadů a železniční trati vznikala. Zlatým hřebem celého odpoledne se stala prohlídka Neuburgovy vily z roku 1927, pocházející z dílny slavného německého architekta Hermanna Muthesia. Díky vstřícnosti vedení Dětského domova byla všem zájemcům umožněna i prohlídka vzácných a dobře zachovalých interiérů.

Akce byla zakončena v restauraci na Mostné hoře, kde si účastníci vyslechli poutavé přednášky architektů Martina Hejla a Jana Jehlíka s navazující společnou diskuzí. Oba hosté poukázali na příčinné souvislosti současné výstavby rezidenčních satelitů a erudovaně poukázali na problémy související s nově budovanou částí města na Miřejovické stráni.

Vzhledem k úspěšnosti celé akce se mohou litoměřičtí občané už teď těšit na další ročník. Den architektury byl celorepublikově zaštítěn občanským sdružením Kruh a litoměřický program bude podpořen dotací z programu podpory v oblasti kultury Města Litoměřice.

http://www.denarchitektury.cz

[IMG]

[IMG]

[IMG]